Kā kopt vilnu un kašmiru?

Kā kopt vilnu un kašmiru?

Ko darīt, ja vilnas izstrādājums pēc mazgāšanas ir sarāvies? Kā tikt galā ar vilnas velšanos un kā to novērst?

Šoreiz apskatīsim tēmu par vilnas un kašmira audumiem, kā tos kopt, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabā savu sākotnējo izskatu un krāsu.
Vilna  Apģērbam  un arī šallēm no dabīgās vilnas piemīt lieliskas termoregulācijas īpašības: vilnas izstrādājumi silda īpaši patīkami, tie var absorbēt daudz mitruma un ātri to izvadīt. Atšķirībā no mākslīgajām šķiedrām vilna ir neitrāla pret netīrumiem un gandrīz nemaz neuzņem arī smakas. Pateicoties tās dabīgajai pašattīrīšanās spējai, pēc neilga laika  izvēdināšanas svaigā gaisā tā atkal smaržo neitrāli un svaigi.
Kašmirs ir vilnas auduma veids, kas izgatavots no Himalaju kašmira kazu vilnas. Tā radies arī auduma nosaukums – kašmira vilna. Kašmirs ir dabiska šķiedra, kas pazīstama ar savu ārkārtīgi maigo sajūtu un lielisko izolāciju. Šķiedras ir ļoti smalkas un pieskaroties tās jūtamas gandrīz kā zīda audums. Kašmirs ir ievērojami siltāks un vieglāks nekā aitas vilna. Tas bieži tiek izgatavots no vilnas maisījuma un sajaukts ar citiem vilnas veidiem, piemēram, merino, lai piešķirtu lielāku svaru, jo tā šķiedras ir ļoti smalkas un plānas.

Kopšana!

Kašmiru ir jāmazgā ar rokām aukstā ūdenī, izmantojot saudzējošu mazgāšanas līdzekli. Pēc mazgāšanas nekad neturiet kašmira svīteri aiz plecu daļas, jo tas izstaipīsies! Pēc tam apģērba gabalu ietiniet dvielī, uzmanīgi izspiediet lieko ūdeni un žāvējiet izklātā veidā.
Vilnas audumus ietecams mazgāt tikai ar rokām un zemākā, nekā 30 grādu temperatūrā (pēc celsija skalas) vilnas un kašmira audumus nedrīkst berzt un mazgāt veļas mašīnā.

Ko darīt ja audums tomēr sarāvies?

Viens no neparastākajiem veidiem ir izmazgāt vilnas izstrādājumu ar nogludinošu matu balzāmu un slapju pastiept vēlamajā izmērā. Šādā veidā izdosies izlabot izstrādājumus kuri sarāvušies ne vairāk, kā par vienu izmēru.
Lai nosusinātu vilnas audumu, lakatu, šalli vai džemperi to nedrīkst stipri spiest vai "izgriezt" to ir ieteicams nosusināt maigi paspiežot tā šķiedru lai liekais ūdens notek. Vilnas audumu nedrīkst strauji žāvēt, lai tas nesaraujas, vilnas audumus un džemperus jāizkarina prom no radiatoriem istabas temperatūrā.
Vilnas un kašmira audums veļas - jo lielāks % vilnas un kašmira ir izstrādājuma sastāvā, jo lielāka iespēja, ka tas savelsies- tapēc uz vilnas un kašmira džemperiem nav ieteicams nesāt smagas somas lai nenoberž audumu. Ja pūkas un bumbuļi tomēr savēlušies ieteicams iegādāties elektrisko auduma pūku un bumbuļu noņēmēju, tā vilnas un kašmira audumiem var vairākkārt piešķirt "otro dzīvi "
Gludināšana - vilnas un kšmira audumus nav ieteicams gludināt ar gludekli - vislabāk to gludināšanai izmantot "stīmeri" jeb tvaika slotiņu.
Mūsu 100% kašmira šalles vari apskatīt ŠEIT. 
 
×