Daži fakti par šallēm, kurus iespējams, Tu nezināji..

Daži fakti par šallēm, kurus iespējams, Tu nezināji..

Šalles vēsture ir vairāk nekā 2000 gadus sena. Un neskatoties uz to, ka mūsdienās tā ir atrodama ikvienā skapī, tā nav bijis vienmēr... Šalle nav nekavējoties kļuvusi par modes aksesuāru.

Pirmo reizi šalle parādījās Senajā Ķīnā aptuveni 260. gadā p.m.ē. Saprotams, ka tajā laikā tas vēl nebija modes aksesuārs. Senie ķīniešu karavīri šalli izmantoja ar praktisku nolūku – lai pasargātu kaklu no aukstuma un vēja ap to aptina auduma drāniņu.

Mūsdienās zināmajai siltajai šallei priekštecis parādījās 58. gadā p.m.ē. Senajā Romā. Tās nēsāja romiešu leģionāri, cenšoties paslēpties no neierastā aukstuma Gallija iekarojumu laikā.

Pēc Romas impērijas sabrukuma, viduslaiku Rumānijas iedzīvotāji šalles mantoja kopā ar romiešu tradīcijām un tās nosaukumu. No turienes 1648. gadā, mode nēsāt šalles, devās uz Horvātiju.

Luijs XIV bija kā traks uz visu skaisto un neparasto, tāpēc jaunā horvātu inovācija ar šallēm viņam patika. Tas notika 1650. gadā un viņš uzreiz iecēla sev īpašu virssulaini, kura uzdevums bija rūpēties par jaunajām karaliskajām kakla rotām – šallēm. Savukārt, viena no Luija XIV favorītēm, hercogiene de la Valliere nāca klajā ar šalli pavisam īpašā veidā – tauriņa formā.

Turpmākajos gados šalle bija kā dekoratīvs elements pie militārajiem formas tērpiem.

1790. gadā, kad notika Franču revolūcija, radās mode nēsāt lielas muslīna šalles, kuras vairākas reizes aptina ap kaklu. Parīzē pat tika radītas speciālas privātās nodarbības, kurās mācīja kā siet kaklasaites un valkāt šalles.

1796. gadā krievi armijā ieviesa stingru disciplīnu un šalles aizliedza valkāt – tās tika pakļautas vajāšanai un ierādīta vieta – pie jostas zem uniformas.19. gadsimta vidū Francijas vīriešu vidū modē bija nēsāt ap kaklu mazus plāna auduma kaklautus košās krāsās. Krievijā tas tika uzskatīts kā negatīvs piemērs. Pat 20. gadsimta vidū Padomju Krievijā šalles nēsāšana tika uzskatīta par nevīrišķīgu un tāpēc piederīgu tikai sievietēm un bērniem.

21. gadsimts ir šalles triumfa gājiens uz pasaules skrejceļiem. Šalles ir atrodamas gandrīz katra dizainera kolekcijā kā modes aksesuārs, kas ļauj izpaust savu individualitāti. Valkāt šalli ir stilīgi un eleganti!

Daži padomi...

• Šalles ir universāls modes aksesuārs – tās var nēsāt gan aptītas ap kaklu, gan ievītas matos, gan apsietas ap vidukli jostas vietā vai kā apmetni ap pleciem.

• Biezas siltās šalles ir labs izgudrojums ziemai, taču vilnas šalle ir pilnīgi nepieņemama apmeklējot svinīgu pasākumu.

• Zīda šalles ir viselegantākās. Sākotnēji tās tika izmantotas, lai vizuāli aizvērtu „plaisu”, kas radās pie atvērta mēteļa, kur kakls izskatījās mazliet vientuļš...

• Kašmira šalles rada elegantu izskatu un pasarga kaklu un krūtis no aukstuma. Turklāt atkarībā no krāsas un modeļa, kā arī biezuma, tās var izskatīties gan formālas, gan neformālas.

• Ar šalles palīdzību iespējams atsvaidzināt jebkuru tērpu,  pat tādu, kurš jau sen ir apnicis. Atliek tikai uzlikt košu šalli, lai ikdienišķs un neizteiksmīgs apģērbs iegūtu savu odziņu.

Lai arī kādu mērķi ar šalli vēlēsies sasniegt – pabeigt savu tēlu, izcelt krāsu u.tml. – atceries, ka tai ir jābūt harmonijā ar tavu stilu un noskaņu. Jo šalles nēsāšana ir gluži kā māksla!

×