Dažādu audumu īpašības, kā izvēlēties sev piemērotāko?

Dažādu audumu īpašības, kā izvēlēties sev piemērotāko?

Kokvilna

Šķiedra, ko iegūst no kokvilnas auga. No kokvilnas šķiedras iegūst izturīgus, siltumnoturīgus, valkāšanai ērtus un veselīgus audumus. Kokvilnas audumi ir ļoti absorbējoši, kas padara tos īpaši pievilcīgus valkāšanai karstā laikā. Tie paši par sevi nav sildoši, tādēļ ir iecienīti vasaras apģērbu izgatavošanai un arī darba apģērbiem (arī to izturīguma dēļ).

Kokvilnas auduma kvalitāte ir atkarīga no šķiedru garuma, tīrības un apstrādes metodēm.

Kokvilnas audumi diezgan izteikti burzās un mazgājot var sarauties, tādēļ pirms piegriešanas un šūšanas, ļoti vēlams tos izmazgāt vai vismaz kārtīgi apstrādāt ar tvaiku, gludinot. Lai uzlabotu materiāla īpašības, kokvilnu mēdz īpaši apstrādāt – merserizēt. Šīs apstrādes rezultātā kokvilna nezaudē savas dabiskās īpašības - tā kļūst mīkstāka, zīdaināka, taču paliek tikpat stipra, nezaudē krāsu mazgāšanas procesā, mazāk burzās un nesaraujas.

Kokvilnas šķiedru audumu ražošanā izmanto gan tīrā veidā, gan kombinējot ar ķīmiskajām šķiedrām, piemēram, elastānu, poliesteru, u.c.

 

Baltus kokvilnas audumus var mazgāt ļoti karstā ūdenī – līdz pat 95oC un, nepieciešamības gadījumā, drīkst izmantot balinātāju.

Krāsotiem kokvilnas audumiem jāievēro mērena temperatūra, jo tas ietekmē krāsas kvalitāti.

Pērkot gatavus izstrādājumus, noteikti jāpievērš uzmanība mazgāšanas norādījumiem. Ieteicamā mazgāšanas temperatūra krāsotiem kokvilnas audumiem ir 40 – 50oC

Krāsotiem kokvilnas audumiem rekomendējam izmantot veļas pulveri, kas paredzēts krāsainu izstrādājumu mazgāšanai. Jāraugās, lai mazgāšanas līdzekļi būtu bez balinātāja.

Krāsotu kokvilnu (nemerserizētu) nav ieteicams žāvēt tiešos saules staros – jo krāsa var izbalēt.

Ieteicams kokvilnas izstrādājumus gludināt, kamēr tie vēl mazliet mitri. Jo košāka auduma/tērpa krāsa, jo vairāk tiek rekomendēts gludināt to no kreisās puses.

Nav ieteicams veļas žāvētājā žāvēt līdz pilnīgai izžūšanai, jo tad iegūtās burzījuma līnijas vairs nebūs iespējams izgludināt.Gludināšanai ieteicamā temperatūra 160-200 oC.

Lins

Lins tiek iegūts no linu auga šķiedrām. Tas ir izturīgs, ar labu gaisa caurlaidību, labi uzsūc mitrumu un ir ātri žūstošs. Burzās un, mazgājot, saraujas, tādēļ līdzīgi kokvilnai tiek rekomendēts pirms šūšanas to izmazgāt, turklāt pat samitrināt atkārtoti pirms gludināšanas. Lins ir audums, kas vēsā laikā silda, bet karstā laikā – dzesē.

Lina audumu labo īpašību dēļ tie ir iecienīti ne vien apģērbu izgatavošanai, bet arī gultasveļai, dvieļiem un mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem. Taču, šujot apģērbu, ieteicams izvairīties no sarežģītiem modeļiem, drapējumiem, u.c., jo jārēķinās, ka audums burzīsies un izstrādājums būs grūti gludināms. Lina audumi, līdzīgi kokvilnai, pasaulē ir plaši pielietoti pateicoties savai dabīgajai izcelsmei sastāva ziņā. To bagātīgās dabīgās nokrāsas padara to atšķirīgu un viegli atpazīstamu.

Izstrādājumi no lina jāmazgā saudzējošā veļas mašīnas režīmā. Baltiem audumiem lietot universālo veļas pulveri, taču dabīgajiem toņiem, vai krāsotajam linam noteikti jāseko līdzi, lai veļas pulveris nesaturētu balinātāju.

Ieteicamā mazgāšanas temperatūra ir 40 – 60oC

Līdzīgi kokvilnas audumiem, nav ieteicams žāvēt līdz pilnīgai izžūšanai, bet gludināt mitrus. Nav ieteicams žāvēt veļas žāvētājā, kas veicinās neizgludināmu kroku veidošanos.

Žāvējot vai uzglabājot linu audumus/izstrādājumus tiešos saules staros, tie izbalēs.

Gludināšanas temperatūra līdz pat 200 oC

Vilna

Garspalvainu dzīvnieku vilnas šķiedras ir šo izstrādājumu izejmateriāls – aitu, kamieļu, trušu, lamu, u.c. Vilnas audumi raksturīgi ar to, ka lieliski silda, tāpēc apģērbos tie īpaši iecienīti gan tīra šķiedru sastāva veidā, gan kombinācijās ar mākslīgajām un sintētiskajām šķiedrām, kas piešķir vilnai lielāku elastību vai izturību. Kā vienu no vilnas labajām īpašībām jāmin spēju “atgrūst” netīrumus. Vilnas audumi maz burzās, labi uztur siltumu, taču ne pārāk labi žūst un prasa īpašu kopšanu.

Kašmirs tiek iegūts no kazas vilnas, tās ķemmējot. No šīs šķiedras iespējams izgatavot gan ļoti plānus, gan biezus audumus. Tie raksturīgi ar savu siltumu un mīkstumu. Kašmira audumi tiem ierindoti dārgo audumu kategorijā.

Angora – to iegūst vērpjot angoras trušu vilnu. Tā ir ārkārtīgi pūkaina, mīksta, silta un maiga uz tausti. Šīs vilnas šķiedras ir tik ļoti mīkstas, ka tās savstarpēji ir grūti savērpjamas, tādēļ to visbiežāk izmanto savienojumos ar citām šķiedrām. Jārēķinās, ka audumi, kuros pievienota angoras vilna, pūkosies.

Alpaka – līdzīgi kā lamas un kamieļvilnas šķiedra tiek iegūta no šīs dzimtas dzīvniekiem. Alpaka ir lamu dzimtas kalnu kaza. Šīs vilnas šķiedras bieži izmanto kopā ar aitu vai merīnvilnas šķiedrām, kā arī sintētiskām šķiedrām – piemēram, akrilu.

Merīnvilna – iegūst no merīnaitām un īpaši mīkstu vilnu no merīnjēriem. Šīs vilnas šķiedras ir ārkārtīgi smalkas, tajā pat laikā garas. Izstrādājumi no šīs vilnas ir silti, mīksti un ādu nekairinoši.

Vilnas izstrādājumus ieteicams mazgāt ar rokām vai veļas mašīnas saudzējošajā režīmā ne vairāk kā 30 oC temperatūrā, izmantojos speciālus, vilnai paredzētus mazgāšanas līdzekļus, kuri nesatur enzīmus un balinātāju. Adījumus mazgāt tikai ar rokām.

Nedrīkst izmantot hloru.

Nedrīkst izstrādājumus atstāt iemērktus, jo materiāls zaudēs izturību.

Izstrādājumus var saudzīgi izgriezt centrifūgā, taču nedrīkst žāvēt veļas žāvētājā. Nav ieteicams žāvēt arī tiešos saules staros vai uz radiatoriem.

Tīras vilnas izstrādājumus (īpaši irdenas struktūras) ieteicams žāvēt uz horizontālas virsmas. Blīva auduma izstrādājumus var žāvēt uz pleciņiem, kas samazinās nepieciešamību tos gludināt vai atvieglos šo procesu. Gludināt ieteicams no kreisās puses vai/un izmantojot papildus drāniņu un piemērotu gludekļa temperatūru 110-150 oC.

Materiālus ar angoras vilnu sastāvā ieteicams tīrīt tikai ķīmiskajā tīrītavā.

 

 

 

 

Zīds

Dabīgo zīdu ražo izmantojot zīdtauriņu kāpuru kokonus, no kuriem iegūst jēlzīdu, lai pēc tam pārstrādātu to zīda šķiedrās.

Zīda galvenās īpašības ir spēja karstā laikā atdzesēt, bet vēsā – sasildīt tā valkātāju. Zīds labi uzsūc mitrumu un maz burzās. Sviedri var audumu sabojāt – to iedarbības rezultātā tas var kļūt trausls un viegli plīstošs.

Atkarībā no šķiedras kvalitātes un diegu biezuma, pinuma un kvalitātes zīda audumi var būt plāni un mīksti, kā arī biezi, blīvi un smagi.

 

 

Zīda audumus ieteicams mazgāt tikai ar rokām 30 oC temperatūrā, neburzot, neberžot un neizgriežot. Skalošanai var izmantot remdenu vai aukstu ūdeni. Izstrādājumu pēc mazgāšanas atstāt izklātu uz dvieļa, ļaujot notecēt liekajam ūdenim, vai saudzīgi dvielī ietinot nospiest ūdeni. Nevajadzētu zīda audumus žāvēt tiešos saules staros vai siltuma avota tiešā tuvumā. Nekādā gadījumā zīdu nedrīkst žāvēt veļas žāvētājā.

Ķīmiskā tīrīšana ieteicama, lai saudzētu auduma krāsu. Ja tomēr mazgā mājas apstākļos, tad ūdeni var nedaudz pievienot etiķa šķīdumu – tas palīdz saudzēt krāsu.

Gludināt ieteicams vēl nedaudz mitru zīdu, saudzīgā režīmā - 110 oC. Gludināšanas laikā papildus mitrināt nav ieteicams, jo tas var radīt pleķus un sabojāt audumu.

Mākslīgās šķiedras

Viskoze

Viskozes šķiedru iegūst no celulozes bez piemaisījumiem. Viskoze ir patīkama uz tausti, gaisa un ūdens caurlaidīga, tai nav raksturīgi uzkrāt statisko elektrību. Mitruma uzsūkšanā tā pārspēj kokvilnu, taču ir neizturīgāka uz slodzi.

Viskozes ģenerēšanas procesā tai var piešķirt kokvilnai, linam, vilnai vai zīdam raksturīgu izskatu. To ir arī populāri izmantot savienojumos ar citām šķiedrām.

Viskozes audumi ir ar tendenci burzīties un, līdzīgi kokvilnai un linam, saskarē ar ūdeni tie var sarauties. Bez tam, esot mitrā stāvoklī, viskozes šķiedras ir mazāk izturīgas nekā sausas.

Viskozi ieteicams mazgāt ar rokām vai veļas mašīnas saudzējošajā režīmā temperatūrā ne augstākā par 30-40 oC. Nav vēlams berzt un izgriezt un nedrīkst žāvēt veļas žāvētājā. Vislabāk viegli nospiest lieko ūdeni dvielī un atstāt žāvēties horizontāli izklātā veidā.

Viskozes izstrādājumus var gludināt no kreisās puses nedaudz mitrus vai, vajadzības gadījumā, viegli samitrinot. Gludināšanas temperatūra aptuveni 110-150 oC.

 

 

Acetāts

Acetāts un triacetāts pēc izskata līdzīgs zīdam, ar nelielu spīdumu un labu kritumu. Acetāts nereti tiek izmantots kopā ar citām šķiedrām. Bieži no tā izgatavo oderu audumus, kā arī tā īpašību dēļ, tas ir piemērots plisēšanai.

 

Acetāts slikti uzsūc mitrumu un maz burzās. Tas nav noturīgs pret ķīmisku vielu iedarbību un pie augstām temperatūrām kūst.

Acetātu vai audumus/izstrādājumus, kuri sastāvā ir acetāts, mazgā ar rokām vai saudzējošā režīmā veļas mašīnā temperatūrā ap 30-40 oC. Tas žūst ātri, gludināšanai nevajag izmantot pārāk augstu temperatūru. Piemērotākais ir zīda vai vilnas režīms: 110-150 oC.

Triacetāts ir izturīgāks, tādēļ to var mazgāt veļas mašīnā līdz pat 70 oC temperatūrā.

Sintētiskās šķiedras

Poliesters

Poliestera audumiem mūsdienās ir ļoti izplatīts pielietojums. Šie audumi ir izturīgi, bieži pēc taustes patīkami un maz burzās.

Poliesteru izmanto gan vienu pašu, gan savienojumos ar citām šķiedrām. Tie ir visai izturīgi pret saules gaismu un augstu temperatūru, kā arī ķimikāliju ietekmi.

 

Poliestera audumu izstrādājumus var mazgāt veļas mašīnā temperatūrā līdz 40 oC. Ieteicams izmantot sintētiskajiem izstrādājumiem piemērotu veļas pulveri.

Vēlams atturēties no žāvēšanas veļas žāvētājā, jo tas var veidot audumam burzījumus, ko vēlāk nevarēs izgludināt.

Gludināt ieteicams vēl nedaudz mitru audumu, var izmantot arī tvaiku, un ieteicamā temperatūra ir ap 150 oC.

Elastāns

Elastāns (mēdz saukt arī par likru) ir ārkārtīgi elastīga šķiedra, kas šīs īpašības piešķir arī savienojumiem ar citām šķiedrām. Bieži tiek izmantots zeķu, apakšveļas, peldkostīmu, uc. Izstrādājumu izgatavošanai.

Elastāns audumam piešķir izturību, izteiktu elastīgumu un ir pārsvarā neburzīgs. Tas to padara valkāšanai patīkamu, elastīgums piekļaujas formām. .

Mazgāšanas un gludināšanas režīmus ieteicams izvēlēties atbilstoši pārējo izstrādājuma šķiedru sastāvam.

Nav ieteicams balināt ar hloru saturošiem līdzekļiem, jo tie šķiedru sabojās.

 

Poliamīds

Poliamīdu atpazīst arī ar nosaukumu neilons. Šie audumi ir izturīgi un parasti viegli pēc svara. Tie ir diezgan labi gaisa caurlaidības ziņā, kā arī mēz saglabāt siltumu. Poliamīda šķiedrai ir raksturīgi atgrūst ūdeni, mitrumu. Mazgājot šie audumi nesaraujas un ātri žūst.

Bieži izmanto savienojumos ar citām šķiedrām, lai palielinātu to izturību.

 

Mazgāt veļas mašīnā 40 oC temperatūrā saudzējošajā režīmā. Nav ieteicams izgriezt centrifūgā, bet ļaut ūdenim notecēties.

Lai audums poliamīds saglabātu ūdens atgrūšanas īpašības, nevajadzētu lietot mīkstinošos skalojamos līdzekļus.

Žāvējot veļas žāvētāja temperatūra nedrīkst pārsniegt 60 oC.

Gludināšanai piemērots ir zīda režīms.

Akrils

Akrils ir ļoti noturīgs pret saules gaismas un ķimikāliju iedarbību. Savā izturībā pielīdzināts poliamīdam, taču mazgājot akrila izstrādājumi var zaudēt formu.

Tas ir mīksts un silts, līdzinās vilnai pēc taustes. Akrilu bieži pievieno vilnas šķiedrām, tādējādi palielinot to izturību.

Ieteicamā mazgāšanas temperatūra ir 40 oC, saudzējošajā režīmā. Vēlams izvēlēties sintētiskajiem materiāliem piemērotu veļas pulveri.

Nekādā ziņā nevajadzētu žāvēt veļas žāvētājā.

Gludināšanas maksimālā temperatūra ir 110 oC.

×